activiteiten

Ateliers:

Secretariaat:

Elke weekdag in de voormiddag is het secretariaat geopend.
Dit atelier omvat de administratieve functie van het activiteiten en ontmoetingscentrum.
De secretariaatsploeg staat in voor oa: onthaal/ financieel beheer, verslaggeving etc…
Het is gericht op de organisatorische ondersteuning van de dagdagelijkse werking; uittypen van verslagen, verkoop van maaltijdbonnen, bijhouden van de boekhouding, mensen ontvangen of telefoon opnemen.
Het is een arbeidsgericht atelier dat gericht is op dienstverlening aan zowel de bezoekers van ‘t Collectief als externen.

Keuken:Elke weekdag wordt in de voormiddag een warme maaltijd bereid voor maximum 32 personen.
De activiteit gaat door van 10u tot 12u30 en wordt steeds begeleid door de kok. Naast het bereiden van de maaltijd worden ook bestellingen doorgegeven en wordt de stock beheerd.
Wekelijks vindt een keukenvergadering plaats.
Het keukenatelier vormt een levendige plek in huis, waar hard gewerkt wordt in een ongedwongen ambiance, zodat zowel geëngageerde werkers als ‘ontmoeters’ hier een plek kunnen vinden.
Naast de maaltijden, verzorgt de keukenploeg op vraag ook broodjes voor vergadingen of buffetten.
In de mate van het mogelijke is er samenwerking met de tuin (bijv: afstemming van menu’s op oogst).
Het is een arbeidsgericht atelier dat gericht is op dienstverlening aan zowel de bezoekers van het ac/oc als externen.

Crea-atelier:Veelzijdig atelier, waarin allerhande decoratiemateriaal  en kaartjes van handgeschept papier gemaakt worden.
Er zijn steeds verschillende deeltaken, op verschillende niveaus, zodat iedereen hier een taak op zijn eigen maat kan krijgen.
Elke stap of deeltaak is noodzakelijk in het totale proces. Dit atelier gaat vier dagen per week door.
Productie is gericht op verkoop op bestelling. Oxfam ….
Via verkoop op braderieën is er ook een mogelijkheid een taak als winkelier op zich te nemen.
Het is een arbeidsgericht atelier dat gericht is op productie voor verkoop.

Bakkerij:

Bakatelier dat twee maal per week doorgaat.
Er wordt zowel brood als patisserie gemaakt; voor eigen gebruik maar ook in opdracht. Momenteel is er een verkennende samenwerking met een Leuvens restaurant voor het maken van kleine afbakbroodjes.
Ook is er de mogelijkheid om eigen recepten mee te brengen en er is ruimte om uit te proberen.
In de mate van het mogelijke is er samenwerking met tuin en het bijenatelier (bijv: aanbod honing en  confituur)
Het is een arbeidsgericht atelier dat gericht is op productie en dienstverlening aan zowel de bezoekers van ‘t Collectief als externen.

 

 

 

 


Tuin en dieren:Dit ambachtelijk  buitenatelier biedt diverse deeltaken op maat bij het onderhoud van de moes-, bessen- en kruidentuin, de serre, de compostbakken op het domein in de Oudebaan.
De taken zijn divers en de planning is afhankelijk van het seizoen, maar steeds in de buitenlucht. Tal van mogelijkheden worden er geboden  aan mensen met groene vingers en een hart voor de natuur, het jaar rond: het spitten en bemesten van de grond, het wieden en schoffelen, het begieten van de planten in droge periodes, de oogst, het plukken van bessen, het verwerken van keuken- en groenafval tot compost,...
Van het bessen en ander fruit wordt confituur of gelei gemaakt.
Een ander aanbod is het verzorgen van de dieren(geiten, kippen, konijnen) die een verblijfplaats hebben in het park van het domein.
Voorts is er nog een bijenstand ondergebracht op het natuurgebied van Het Papiermoleken, een ander domein op de Oaselaan.
Vanuit het bijenatelier worden een reeks activiteiten aangeboden welke onontbeerlijk zijn  voor de verdere uitbouw van de imkerij: beheer en onderhoud van bijenkasten, onderhoud bijenteeltmateriaal, ziektebestrijding, toepassen van de seizoengebonden bijenteelttechnieken, het in- en uitwinteren van bijen, honing slingeren en inpotten, deelname aan imkercursussen- en vergaderingen, zowel voor beginners als gevorderden, bijhouden van literatuur en vakkennis, bezoeken van andere bijenstanden,...
Het natuurgebied van de bijenstand, met vijver, moeras en hoogstamboomgaard wordt op een ecologische wijze beheerd, vanuit de noden van de honingbijen, met extra aandacht voor de drachtplanten en (wilde) bloemen voor de bijen. De dreven alsook de boomgaard worden om deze reden met de zeis gemaaid. De knotwilgen aan de rand van de landerijen worden met regelmaat geknot. Er is een goed nabuurschap met de boeren en een wetenschappelijk vogelringcentrum. Het fruit van de boomgaard wordt verwerkt tot appelsap of gelei.
Samenwerkingsverbanden worden uitgebouwd met andere (reguliere en biologisch-dynamische) bijenorganisaties, boeren en tuinders uit de buurt. Voor de  afzet van groenten, kruiden, honing en confituur/gelei is er een kleinschalige marktwerking, hoofdzakelijk ingebed in het netwerk van het ACOC.

Aanvullend aanbod:

Naast het hiernaast genoemde aanbod vinden er nog tal van andere activiteiten plaats. Deze activiteiten gaan door voor zover dat mogelijk is.
Maandelijks vindt er een planningsvergadering plaats waarop het programma voor de volgende maand wordt opgesteld, rekening houdend met verlof, extra activiteiten, …

Het aanvullend aanbod omvat volgende ateliers:

Beweging & lichaamsbeleving:

 • Avond-sport
  Eén avond per week wordt er samen gesport. We trekken hiervoor naar de sporthal in St. Kamillus. Door samen te sporten doen we op een leuke manier aan lichaamsbeweging. De nadruk ligt op samen spelen, contact, verbeteren van spelvaardigheden, …
 • Fietsen/wandelen
 • Fitness
  Donderdag voormiddag is er de mogelijkheid om mee te gaan naar de fitnesszaal in St. Kamillus. Fitness is een individuele sport, maar door samen te gaan wordt de drempel iets lager en is er naast het fitnessen ook de mogelijkheid om contact te leggen met de anderen.
 • Tijdelijke workshops: fitbal, cursus weerbaarheid, Relaxatie

Creativiteit :

 • Uitstappen
 • Markt
 • Cultuur

Diensten aan anderen:

 • Vleugel F
 • Andere
 • Tijdelijke workshops: activiteiten Vorming Plus, …